L’Associació de Treballadors de l’Audiovisual ATRAU i la Plataforma d’afectats per l’ERO a RTVV Midenou han convocat hui a diferents col·lectius i organitzacions del món audiovisual a una reunió per a tractar de la constitució de la Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià.

Transcrivim ací el text de la convocatòria.

PEL FUTUR DEL SECTOR AUDIOVISUAL VALENCIÀ

Pocs àmbits socials tenen el valor estratègic que té l’audiovisual en una societat democràtica. Els mitjans de comunicació de masses són un eix vertebral imprescindible del funcionament democràtic. Precisament per això, l’actual situació de l’audiovisual valencià és d’emergència social i política, i ningú amb un mínim de sensibilitat cap el futur del país en pot quedar al marge. Menys que ningú, òbviament, els homes i les dones que conformem els diferents col•lectius del sector audiovisual.

En matèria audiovisual, el problema es pot resumir en molt poques paraules: el sector està sota mínims i tant des del punt de vista social, com des del vessant estrictament econòmic, és precís fer un pas endavant i comprometre’s en buscar les fórmules que permetan redreçar la situació.

En plena societat de la informació, enmig de la comunicació global, els territoris que no disposen dels seus propis mitjans de masses no podran ser mai propietaris del seu futur. En aquest sentit, sense mitjans que siguen capaços de reflectir i interpretar la realitat segons les pròpies claus diferencials, la ciutadania no passarà mai de la condició de simple usuari contemplatiu, en lloc d’assumir el paper de participant actiu que és el que ens pertoca a les dones i als homes en una democràcia.

No anem a fer ací i ara un recorregut per la nostra història recent, ni buscar l’explicació de tot el que ha passat, ni identificar els seus culpables i còmplices, que estan en la ment de tots. No és la nostra pretensió. Pretenem parlar de futur i dissenyar entre tots un marc que possibilite que el sector audiovisual valencià, entès en tota la seua amplitud, puga esdevindre una realitat sòlida i, sobretot, útil a la societat.

El tancament de RTVV no passa de ser el resultat d’anys de pèssima gestió. Pèssima gestió de l’ens que inevitablement havia de ser l’eix de l’audiovisual valencià, així com també manca d’una veritable política audiovisual en el seu sentit més general. L’intervencionisme des del poder institucional i les pràctiques clientelars que l’han caracteritzat, han desembocat en un model fraudulent que s’ha demostrat inútil i que cal superar.

El futur està just en fer les coses al revés de com s’han fet fins ara. Cal establir entre tots un model democràtic, professional, plural, sostenible i socialment rendible. Descentralització, transparència, mecanismes de control i igualtat d’oportunitats són conceptes que no podem perdre de vista, i a partir del quals hem de començar a treballar.

Tenim molta feina per davant. Tocarà reflexionar, discutir, modificar lleis, posar l’interès general per davant dels particulars i, sobretot, fer molta pedagogia en el sentit que o guanyem tots o no guanya ningú. La recuperació dels mitjans audiovisuals públics valencians és una urgència però, més enllà d’això, hem de saber també posar en peu tot un sector audiovisual sòlid i capaç de volar sol. Estem davant un repte gran però, al mateix temps, apassionant: la democràcia, la nostra cultura i, en aquests temps de crisi, tota una indústria depèn que siguem capaços de fer les coses bé.

Cal posar-se a la feina, i el primer pas ha de ser constituir una mesa sectorial i començar a dissenyar el full de ruta que, una vegada perfilat, puga servir de guia per a les futures polítiques a posar en marxa. Eixe és el nostre repte.

A tal fi, ATRAU i Mildenou convoquen a la reunió que tindrà lloc el pròxim dia 5 de març als següents col·lectius i organitzacions:


UV · Universitat de València

UJI · Universitat Jaume I de Castelló

UA · Universitat d’Alacant

UPV · Universitat Politècnica de València

UMH · Universitat Miguel Hernández d’Elx

UCH – CEU · Universitat Cardenal Herrera CEU

EDAV · Escriptors de l’Audiovisial Valencià

AAPV · Actors i Actrius Professionals Valencians

CPD · Col·lectiu de Professionals del Doblatge

UP · Unió de Periodistes Valencians

ADCV · Associació de Directors de Cinema Valencians

AVEDIS · Associació Valenciana d’Empreses de Doblatge i Sonorització

PAV · Productors de l’Audiovisual Valencians

AVAPI · Associació Valenciana de Productors Independents

EAVF · Empreses Audiovisuals Valencianes Federades

AESAV · Associació d’Empreses de Serveis de l’Audiovisual Valencians

AECPCV · Asociación de Empresas de Comunicación Publicitaria de la Comunidad Valenciana

AAV · Associació d’Arxivers Valencians

AAPCV · Asociación de Agencias de Publicidad de la Comunidad Valenciana

AVEPA · Asociación Valenciana de Empresas Productoras de Animación

MUSIMATGE · Associació de Compositors de Música per a Audiovisuals

AECV · Asociación de Exhibidores de la Comunitat Valenciana


Signen la present convocatòria en Valencia, a 25 de febrer de 2014, Luis Lizarán Teruel, president d’ATRAU i Julià Álvaro, president de Mildenou.


close
0 Comentaris

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

©2023 ATRAU, Associació de Treballadors de l'Audiovuisual Valencià | Adaptat per Vakudesign, disseny multimèdia

Contacte

Per a més informació, envia'ns un email a info@atrau.org o posa't en contacte amb nosaltres per mitjà del següent formulari.

Sending

Inicia sessió amb les teues credencials

Has oblidat les teves dades?