Es posa en marxa la Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià amb el suport de professionals de l’audiovisual, tant a títol individual com en representació de diverses associacions del sector. L’àmbit de la docència també dóna el seu suport a esta iniciativa amb diversos representants d’Universitats Valencianes i instituts de Formació Professional.
La Mesa ha ratificat un acord marc que palesa la magnitud de la catastròfica situació que pateix el sector professional de l’audiovisual com a conseqüència, entre d’altres, de les polítiques (o la manca de polítiques) públiques desenvolupades en els últims anys, i la necessitat d’una intervenció conjunta de tots els col·lectius professionals afectats.
Tot i remarcar la importància del tancament sobtat de RTVV, la Mesa es proposa treballar junt amb tot el sector audiovisual en el sentit més ampli, i ho farà des del pluralisme inherent, per augmentar la cohesió, d’acord amb les estratègies que elabore en el futur. Un futur en el qual inicialment es posa mans en l’obra a través de quatre grups que dedicaran els seus esforços al seguiment del patrimoni de RTVV, a la creació del Consell de l’Audiovisual, a posar en marxa un projecte de model de la nova RTVV i a elaborar un pla de futures polítiques de recuperació del sector.
La Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià buscarà el suport d’entitats, associacions i particulars relacionats amb el sector, que defensen la reactivació del servei públic de ràdio i televisió i la potenciació de la creació audiovisual que reclama la societat valenciana.
Vos transcrivim ací el text íntegre de l’acord de base sobre propostes d’actuació del sector audiovisual de la Comunitat Valenciana.
Les entitats professionals i acadèmiques, així com els professionals a títol individual,mencionats en aquest document, acorden constituir la Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià, i fan les següents consideracions:
Primera. – Els integrants de la Mesa coincideixen a constatar la magnitud de la catastròfica situació que pateix el sector professional de l’audiovisual com a conseqüència, entre d’altres, de les politiques (o la manca de polítiques) públiques desenvolupades en els últims anys. En aquest sentit, el tancament abrupte i irracional de RTVV ha sigut la rematada que encega, si més no de moment, qualsevol expectativa de recuperació, amb els efectes que se’n deriven en els àmbits social, econòmic, cultural, professional i acadèmic. Les repercussions de l’extinció de RTVV van molt més enllà de la supressió d’un canal de televisió i de ràdio que és patrimoni del poble valencià, afectant d’una forma letal la producció cinematogràfica i el desenvolupament de les noves plataformes relacionades amb escenaris multimèdia propis del segle XXI.
Segona. – La Mesa reuneix el sector audiovisual en el sentit més ampli i treballarà des del pluralisme inherent, per augmentar la cohesió, d’acord amb les estratègies que elabore en el futur.
Tercera. – Aquestes estratègies es desenvoluparan, arribat el cas, des de la lleialtat amb tots els col·lectius que formen part de la Mesa. Això no impedeix que cada part actue per a maximitzar les pròpies expectatives, amb la condició que no s’empren procediments censurables, com podria ser la informació privilegiada o la representativitat fal·laç o fictícia davant les instancies que siga necessari, a la fi d’obtindre posicions d’avantatge respecte d’altres col·lectius o entitats representades en la Mesa. En el cas de possibles negociacions amb institucions (públiques o privades) que afecten el sector, en les quals s’involucren alguns membres de la Mesa, aquests acceptaran ser acompanyats per representants de la Mesa –nomenats en cada cas- per tal que el sector puga estar al corrent de l’abst de les negociacions, com a garantia dels interessos col·lectius de la Mesa.
Quarta. – La Mesa es proposa, com a objectiu a curt termini, el restabliment del servei públic de radiotelevisió a la Comunitat Valenciana, de caràcter democràtic, plural, independent, de qualitat i en valencià. Conseqüentment cadascuna de les parts emprarà les seues influències –poques o moltes- en els àmbits social i polític per a accelerar la consecució d’aquest objectiu des de la lleialtat a la Mesa i la coherència amb els plantejaments i actuacions que s’acorden. És objectiu de la Mesa també proposar i desenvolupar mesures que potencien la producció audiovisual en general, mitjançant polítiques fiscals, convenis amb la Seguretat Social i qualsevol altre tipus d’iniciativa que afavoreisca la reactivació del sector.
Cinquena. – La Mesa determinarà, si escau, comissions d’equips i persones que elaboraran documents marc d’actuació i projectes amb l’objectiu de contribuir a la consecució d’un servei de radiotelevisió pública, democràtica, plural, independent, de qualitat i en valencià, conseqüent amb el model de societat que reclamen els valencians del segle XXI, i unes polítiques audiovisuals que responguen a les necessitats d’expansió del nostre sector. Serà objectiu de la Mesa l’elaboració de propostes per al desenvolupament del sector audiovisual valencià en tots els seus àmbits. Aquestes propostes buscaran la reactivació del sector empresarial i professional de l’audiovisual. Una vegada elaborades les propostes es faran arribar als representants polítics i agents socials per a la seua implementació.
Per començar, la Mesa acorda posar en funcionament les següents comissions, atenent en totes elles la anàlisi dels errors, tant en l’àmbit públic com privat, que han conduit el sector a la situació actual:
- Seguiment del patrimoni de RTVV (amb la col·laboració del Comitè d’empresa de RTVV)
- Creació del Consell de l’Audiovisual. Definició, composició i funcions.
- Característiques i gestió de la nova RTVV. Models de referència i alternatives sostenibles.
- Futures polítiques de recuperació, potenciació i sostenibilitat del sector audiovisual.
Sisena. – En el període de transició entre l’extinció de RTVV i la posada en funcionament de la nova radiotelevisió pública, les parts que integren la Mesa evitaran la temptació de participar en el repartiment dels actius de les empreses en liquidació, així com participar d’accions especulatives amb càrrec al patrimoni públic. Tot això amb independència que l’actual govern de la Generalitat persevere en les polítiques de terra cremada i balafiament del patrimoni audiovisual de titularitat pública.
Qualsevol operació contrària als principis i intencions estipulades en aquest document serà motiu de censura, reprovació i –si escau- expulsió de la part infractora, després de discutir-ne en la Mesa i una volta votat per majoria absoluta dels seus integrants.
Signen el present acord les entitats i professionals següents:
Universitat Jaume I
Javier Marzal Felici
Catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat
Josep Lluís Gómez Mompart
Catedràtic de Periodisme de la Universitat de València
Santiago Renard Álvarez
Professor Titular d’Universitat de Comunicació Audiovisual
Director del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació
Universitat de València
Juan José Bas Portero
Professor universitari i investigador
Raúl Carbonell Górriz
Professor Tècnic de FP Imatge i So
IES Henri Matisse
Sebastián Hernandis
Profesor Técnico de FP Imagen y Sonido
IES Henri Matisse
AAPV – Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians
Ferran Gadea
President
EDAV – Escriptors de l’Audiovisual Valencià
Pau Martínez
President
CPD – Col·lectiu de Professionals del Doblatge
Sergi Capelo
President
AVAPI – Asociación Valenciana de Productores Independientes
Antonio Mansilla Jiménez
President
UP – Unió de Periodistes
Biel Aliño
Membre de la Junta Directiva
Josep Lluís Fitó
Membre de la Comissió Promotora de la ILP per una RTV pública valenciana
Vicent Monsonís i Andreu
Director i productor.
Ex president ADCV – Associació de Directors de Cinema Valencians
Mildenou. Plataforma d’afectats i afectades per l’ERO a RTVV
Reis Juan
Presidenta
ATRAU – Associació de Treballadors de l’Audiovisual Valencià
Luís Lizarán
President