L’Associació de Treballadors de l’Audiovisual Valencià (ATRAU), després d’analitzar la filtració produïda aquests passats dies sobre la proposta de contractació de personal per a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), considera necessari advertir de les notòries mancances, limitacions i desequilibris que per la nostra banda s’han detectat, i que semblen abocar a una radiotelevisió valenciana deficitària i allunyada de l’empresa de comunicació que necessita la nostra comunitat.

No serà la primera vegada que aquesta associació critique l’excessivament escassa dotació pressupostària assignada a la CVMC, molt allunyada de la suggerida pels experts, i que obliga a dissenyar una plantilla limitada i insuficient. Però fins i tot assumint aqueixa limitació pressupostària, no entenem que la “retallada” no afecte d’una manera lineal i proporcionada a totes les categories professionals. Enfront d’una abundant dotació de periodistes, que arriben a ser més del 40% del total, la proposta de contractació en l’apartat tècnic i administratiu és sens dubte insuficient, i en alguns casos fins i tot testimonial o inexistent.

Operadors de càmera, muntadors, realitzadors, tècnics de control, electrònics, grafistes, auxiliars, etc., ocuparien un percentatge molt reduït dins de la dotació de personal de la CVMC, en cas de no reconsiderar-se la proposta de la seua Directora General, Empar Marco. Una decisió incomprensible si tenim en compte que es tracta de perfils necessaris per a afrontar, amb garanties de qualitat, l’oferta comunicativa i d’entreteniment que mereixen valencianes i valencians.

És evident que aquest disseny de plantilla dirigeix a la CVMC cap a l’externalització i privatització de molts dels seus serveis, i a un nivell molt major del que s’ha produït mai. Des del punt de vista d’ATRAU, aquest procés externalitzador tindrà dos greus efectes perniciosos principalment.

D’una banda, s’aprofundirà en els alts índexs de precarització laboral que històricament patim en el sector audiovisual valencià. Models com el de la radiotelevisió murciana, balear o aragonesa estan demostrant que la lògica del mercat sempre genera beneficis als empresaris i perjudicis als treballadors.

D’altra banda, l’estructura de plantilla que es proposa no serà mai funcional de manera independent. Mai podrà treballar de manera autònoma i estarà sempre supeditada a empreses privades externes per a realitzar la seua funció.

Un altre exemple més de com es de discutible la proposta el podem trobar en que estableix una plantilla inferior i una proporció d’externalització major que les que el Partit Popular va autoritzar a Rosa Vidal perquè posara en marxa l’extinta Nou. El model es va demostrar que no era viable, la senyora Vidal va manifestar la impossibilitat d’emetre en aqueixes condicions i va prendre la decisió de contractar més personal amb el resultat que tots coneixem.

En ATRAU reclamem el disseny d’una plantilla equilibrada per a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. L’èxit dels nous mitjans de comunicació dependrà en gran manera d’açò. Menysprear la formació i experiència dels tècnics i operadors valencians no és una bona opció.

Per açò instem als responsables de la CVMC a estudiar amb el màxim rigor la composició de la seua plantilla. Cal aplicar coneixement i evitar experiments innecessaris que podrien conduir aquest anhelat projecte al fracàs.

close
0 Comentaris

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

©2023 ATRAU, Associació de Treballadors de l'Audiovuisual Valencià | Adaptat per Vakudesign, disseny multimèdia

Contacte

Per a més informació, envia'ns un email a info@atrau.org o posa't en contacte amb nosaltres per mitjà del següent formulari.

Sending

Inicia sessió amb les teues credencials

Has oblidat les teves dades?