Atrau s’adhereix a l’agrupació estatal d’associacions de l’audiovisual
L’Associació de Treballadors de l’Audiovisual (ATRAU) ha celebrat recentment la seua assemblea anual. L’acte, organitzat via telemàtica, va servir per a ratificar l’adhesió –a proposta de la junta directiva– a l’Agrupació d’Associacions de l’Audiovisual (AAA), una entitat amb estructura de federació, formada per més de vint col·lectius de tècnics, creadors i intèrprets en l’àmbit estatal, i sorgida per a proposar solucions als apressants problemes del sector.
ATRAU considera molt important la seua presència en un organisme d’àmbit estatal, en el qual es compartiran problemàtiques i es buscaran solucions conjuntes, servint alhora de suport a qualsevol reivindicació de tipus local que es duga a terme.
I és que l’audiovisual valencià pateix, a més de les conseqüències de la pandèmia comunes a altres territoris, altres mals endèmics que mai s’han resolt. La temporalitat, la falta de continuïtat i una insuportable precarietat laboral es van instal·lar fa dècades en el nostre sector sense que semble possible trobar solució a curt termini.
Des d’ATRAU estem decidits a identificar les causes del maltractament laboral que pateixen centenars de companys i companyes, que tenen el seu origen en:
- La preocupant falta d’atenció dels organismes públics al nostre col·lectiu
- La infravaloració de la qualitat dels nostres professionals per part d’empreses de comunicació i de continguts audiovisuals
- L’escassa voluntat de millora, tant en els mitjans públics com privats, de les condicions laborals dels treballadors i treballadores
- La insuficient dotació econòmica de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i, en conseqüència, la prioritat del factor econòmic enfront del de la qualitat a l’hora de valorar i seleccionar continguts per a À Punt Mèdia
- La reiterada predilecció per empreses foranes per a la producció dels programes de major dotació econòmica, les quals després contracten professionals valencians en pitjors condicions que en els seus territoris d’origen
El sector audiovisual valencià requereix mesures a l’altura d’un sector estratègic que, juntament amb la resta d’indústries culturals, té una enorme projecció de futur encara per desenvolupar.
Exigim valentia i determinació per a posar fi a la precarietat laboral, per a potenciar des de les institucions i productores el desenvolupament de projectes ambiciosos i de qualitat que satisfacen les necessitats dels consumidors de productes audiovisuals de dins i fora de la nostra comunitat.
Reclamem que se’ns escolte per a solucionar la caòtica situació en la qual ens trobem, per a millorar l’espai audiovisual valencià del present i per a planificar un futur on els nous professionals que s’incorporen al sector productiu troben unes condicions de treball dignes, que no són les que es donen en l’actualitat.