En la Associació de Treballadors de l’Audiovisual (ATRAU) fa molt temps que treballem per la defensa dels drets dels milers de professionals afectats per la situació d’un sector que no acaba de remuntar la crisi.

Una situació econòmica que ha deixat al nostre col·lectiu massa vegades exposat a decisions empresarials contràries als qui durant anys hem contribuït a mantenir productores i empreses en actiu. Tècnics, operadors, productors, guionistes, etc., els treballadors en definitiva, estan sent els més perjudicats.

En el sector privat, perquè les condicions laborals i salarials eren ja tan ajustats en temps de bonança que poca capacitat de resistència podien generar per afrontar els difícils moments que estem vivint; en el sector públic, perquè la suposada estabilitat laboral s’ha convertit en una fal·làcia després de les injustes decisions polítiques que hem patit. Encara avui seguim pendents d’una sentència que determine la legalitat dels acomiadaments de RTVV, amb tot el que això suposa per al futur de milers de famílies.

Circumstàncies que han minat a un sector considerat estratègic per a l’economia de qualsevol país desenvolupat. Als EUA, per exemple, el sector de la cultura i l’entreteniment suposa el 10% del PIB. En altres països de referència com França, Canadà, Alemanya, Holanda o Regne Unit, el sector audiovisual compta amb ajudes de diversa índole (no solament subvencions) sense cap tipus de distinció ni estigmatització cap als seus treballadors, tot això motivat pel fet que l’audiovisual és considerat com un dels sectors amb major projecció de futur. Per això seguim sense comprendre la decisió de tancar, fa ja dos anys i mitjà, una empresa pública de comunicació com RTVV, motor de la indústria audiovisual.

La desaparició de la radiotelevisió valenciana va portar a la desocupació a més del 90% dels professionals valencians, cosa insuportable per a qualsevol sector productiu. Aquesta decisió va abocar a uns set mil treballadors a l’atur o a l’ocupació precària de manera directa o indirecta. No entenem que ara els nostres responsables polítics, després d’anys de crisis del sector audiovisual, no reaccionen en la proporció i celeritat que exigeix la situació actual. Un fet similar, traslladat al sector de l’automòbil de la Comunitat Valenciana, seria totalment inconcebible.

El sector necessita una intervenció urgent per diferents vies: cultural i industrial, pública i privada. La preocupació d’ATRAU per la situació és màxima doncs afecta de manera greu i directa a treballadors que, encara que semble que siguen l’última baula de la cadena, haurien de formar part de la primera. I aquesta preocupació no només es refereix a la quantitat de llocs de treball, sinó també a la qualitat d’aquests.

Les últimes notícies sobre la revitalització el sector audiovisual -la producció anticipada de continguts i la reobertura de la RTVV entre d’altres- centren l’atenció més sobre quantitats de treballadors i austeritat que sobre la coherència del projecte. I aquest és un debat que afecta els associats d’ATRAU. Considerem que l’equilibri entre qualitat, sostenibilitat i racionalització dels costos és fonamental per crear les bases de qualsevol indústria, sobretot si parlem d’un sector on la creativitat està directament connectada amb la productivitat. De res serveix crear empreses sense qualitat, i no hi haurà qualitat sense una valoració d’aquells que la generen. No hi haurà revitalització del sector si no s’aposta per un treball digne.

Des d’ATRAU volem expressar la nostra determinació per reivindicar els drets de tots els professionals del sector. No estem disposats a deixar que es cometen els mateixos errors del passat. Necessitem normatives uniformes que facen respectar els drets laborals i estem disposats a vetllar pel seu compliment.

Qualsevol mesura per a la reactivació del sector audiovisual valencià ha de passar pel respecte dels drets d’uns treballadors que ja van fer, i segueixen fent, un gran esforç perquè aquest sector no acabe desapareixent.

ATRAU, en contacte amb la Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià (MESAV), vol manifestar a aquells que concursen en les licitacions dels nous projectes audiovisuals que no hi haurà avanç possible si no porta aparellat el necessari respecte als professionals. La nostra associació vetllarà per la dignitat i els drets dels seus associats i dels professionals en general.

Volem recuperar el sector amb l’objectiu prioritari de crear riquesa i benestar per a tots. Per als professionals d’avui i pels del futur que se segueixen formant a centenars a les nostres universitats i centres de formació professional. En ATRAU estarem vigilants perquè es complesquen els acords que ja estan sobre la taula i els que vagen apareixent, tant si la relació laboral és indefinida o temporal, en l’àmbit públic i privat.

close
0 Comentaris

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

©2021 ATRAU, Associació de Treballadors de l'Audiovuisual Valencià | Adaptat per Vakudesign, disseny multimèdia

Contacte

Per a més informació, envia'ns un email a info@atrau.org o posa't en contacte amb nosaltres per mitjà del següent formulari.

Sending

Inicia sessió amb les teues credencials

Has oblidat les teves dades?