L’Associació de Treballadors de l’Audiovisual (ATRAU) comparteix la preocupació de centenars de professionals del sector audiovisual valencià

Complit el primer aniversari de les emissions d’À Punt, la recuperació del servei públic de radiotelevisió ha sigut positiva per a la defensa de la nostra llengua i de la identitat de les valencianes i valencians. Si bé és cert que s’esperaven uns millors registres d’audiència i uns ingressos publicitaris majors dels obtinguts, també ho és que l’activitat audiovisual valenciana va experimentar un creixement notable.

Transcorregut este complicat primer any d’exercici, en el qual les dificultats no previstes i la renovació tecnològica han suposat un esforç addicional, és d’esperar que la normalitat comence a instal·lar-se en l’edifici de Burjassot. És el moment ara d’analitzar, reflexionar i fer balanç dels primers dotze mesos de funcionament de la nova televisió valenciana, i de fer propostes que permeten corregir errors i millorar la seua eficiència.

ATRAU DEFENSA UN MAJOR PRESSUPOST PER A À PUNT

La recent desaparició de la graella d’À Punt d’alguns programes, juntament amb el fet que uns altres desconeguen hui dia si renovaran els seus contractes, ha causat alarma entre el col·lectiu de treballadors que presten els seus serveis per a la televisió pública des d’empreses privades. Centenars de professionals han perdut el seu treball davant la falta de definició dels plans a curt termini de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. Un escenari d’incertesa que compromet l’estabilitat laboral i el teixit empresarial de les indústries audiovisuals establides en el nostre territori.

Tot sembla indicar que les dificultats pressupostàries per les quals travessa À Punt han provocat la situació d’incertesa abans citada, motiu pel qual és important recordar que el contracte programa de juny de 2018 -subscrit per la Generalitat Valenciana- apunta que l’aportació amb càrrec als pressupostos per a la prestació del servei públic encomanat mai podrà suposar un import inferior al 0,3% d’estos pressupostos, fixant el límit en el 0,6%. És a dir, per a enguany suposaria una quantitat compresa entre els 66 i els 132 milions d’euros, xifres que queden manifestament allunyades dels 55 milions d’euros del pressupost de la CVMC per a l’exercici de l’any 2019.

L’informe de la Comissió d’Experts en Comunicació de les Universitats Valencianes (CECUV) de novembre de 2015 -elaborat a petició de la Generalitat Valenciana- ja va destacar que el cost per habitant/any de les televisions autonòmiques amb llengua pròpia va des dels 30 € hab./any de la televisió de les Balears (IB3) fins als 57 € hab./any de la televisió basca (ETB). Com és sabut, la CVMC té un pressupost per habitant/any al voltant dels 11 €, una xifra notablement inferior a la de les radiotelevisions autonòmiques de referència.

Els mitjans de comunicació públics, com qualsevol altre servei, no poden concebre’s des d’un plantejament low cost. Des d’ATRAU ens sumem a les veus que reclamen un augment progressiu del pressupost assignat a À Punt, que ens aproxime a la despesa mitjana d’altres autonomies amb llengua pròpia, tal com contempla la Llei 6/1016 del Servei Públic de Radiodifusió i Televisió d’Àmbit Autonòmic vigent. És la millor fórmula per a combatre la precarietat laboral i per a consolidar el sector audiovisual valencià.

ATRAU RECLAMA EL COMPLIMENT DE LA LLEI

La llei abans esmentada inclou també en el seu Article 42 -a proposta d’ATRAU- el punt número 2, que diu:

Necessàriament, en la contractació de serveis equivalents als que són prestats directament per la Corporació o les seues societats dependents, caldrà garantir que els treballadors i treballadores que participen en el servei contractat gaudisquen d’unes condicions laborals similars a les del personal que desenvolupa estes tasques en la Corporació.

Un text una mica ambigu que va comptar en aquell moment amb el suport de tots els grups parlamentaris de la cambra autonòmica. Desgraciadament, transcorreguts els primers dotze mesos des del començament de les emissions, s’ha pogut constatar el seu escàs compliment. Contractacions abusives, jornades laborals de 12 i fins a 14 hores, multiplicitat de funcions, hores extra no remunerades, modificacions unilaterals de les condicions de contractació, etc. En definitiva, condicions laborals deficients que provoquen que la precarització s’instal·le en el nostre sector.

Els professionals valencians treballen subjectes a una inseguretat laboral que, lluny de disminuir, augmenta. Centenars de qualificats professionals no poden viure indefinidament en situacions pròximes al llindar de la pobresa. Productores i treballadors necessiten consolidar la seua activitat i bandejar la temporalitat imperant. I, en gran manera, és l’empresa pública la responsable de garantir seguretat, sanejar la seua relació amb el sector privat i vetlar pel compliment de la llei.

També À Punt necessita un marc laboral d’acord amb la seua activitat i una plantilla ben dimensionada i adequada a les seues necessitats, evitant al màxim la precarització provocada per les externalitzacions. La negociació urgent d’un conveni col·lectiu basat en la situació real del personal propi és inajornable. Una vegada aprovat, servirà de referència per a la regulació del sector en el seu conjunt.

ATRAU EN DEFENSA DE L’AUDIOVISUAL VALENCIÀ

Resulta també preocupant constatar que, cada vegada amb més freqüència, són empreses foranes les que presten els seus serveis a À Punt en detriment de les productores valencianes. Recordem l’article 26 de la Llei:

Punt 8. La producció pròpia externalitzada i la producció associada per als diferents mitjans i finestres de la Corporació hauran de procedir preferentment de la indústria audiovisual valenciana, amb la finalitat de consolidar i enfortir el sector de la producció audiovisual i dels i les professionals que integren este sector.

L’experiència recent sembla indicar que es continua negant la confiança al nostre teixit industrial quan de projectes ambiciosos es tracta, i estos, els que major inversió pressupostària mereixen, sempre han de comptar amb el suport de grups empresarials de fora de la nostra comunitat els qui, evidentment, rebran un major benefici empresarial.

És necessària una escrupolosa planificació, tant de la producció pròpia com de l’externalitzada, que permeta a empreses i professionals una activitat dosada i mantinguda en el temps. Programar i planificar les produccions per a evitar episodis com els patits este primer any, en el qual períodes de frenètiques aglomeracions de gravacions s’han vist seguits d’aturades imprevistes, amb les conseqüències laborals que això comporta. De situacions en les quals no hi havia treballadors disponibles es passava setmanes després a que molts d’ells es trobaren en la cua de l’atur.

ATRAU SOL·LICITA INTERLOCUCIÓ CONSTANT

Per a evitar disfuncions organitzatives és vital una interlocució fluida entre l’empresa pública i el sector audiovisual valencià, així com compartir l’estratègia laboral i empresarial, establir sinergies i definir conjuntament els objectius a curt, mitjà i llarg termini. És necessari consolidar l’activitat audiovisual i donar-li la importància estratègica que té en altres territoris. Es fa imprescindible una gestió eficient dels recursos assignats a À Punt i planificar raonablement la càrrega de treball, facilitant al sector valencià el seu progressiu enfortiment, tot això encaminat a potenciar i defensar els nostres productes, les nostres empreses i els nostres professionals.

I no podem oblidar als centenars de joves que tots els anys acaben la seua formació en universitats i centres de formació professional sense albirar un futur esperançador. Ells són el futur de l’ecosistema comunicatiu valencià i mereixen una participació activa en la nova radiotelevisió pública.

Podem i hem d’aconseguir un millor espai audiovisual, amb les aportacions dels col·lectius vinculats al sector, amb la voluntat de millorar l’oferta i la qualitat que ha de prevaldre en la prestació de qualsevol servei públic. I amb el respecte escrupolós als drets dels treballadors de l’audiovisual, uns professionals tractats injustament des de fa anys i que reclamen estabilitat, continuïtat, seguretat, salaris dignes i condicions laborals concordes a una societat del segle XXI. Només així aconseguirem uns mitjans de comunicació propis que obtinguen l’acceptació de la societat i el prestigi que es mereixen.

close
0 Comentaris

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

©2023 ATRAU, Associació de Treballadors de l'Audiovuisual Valencià | Adaptat per Vakudesign, disseny multimèdia

Contacte

Per a més informació, envia'ns un email a info@atrau.org o posa't en contacte amb nosaltres per mitjà del següent formulari.

Sending

Inicia sessió amb les teues credencials

Has oblidat les teves dades?